In 1998 en 1999 woonde ik samen met Marjan in Nepal. Marjan werkte er als programma-adviseur voor de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV in het afgelegen bergdistrict Dolpa. Op 3 oktober 1999 overleed Marjan onverwacht tijdens een trekking door het berggebied. Op een dramatische en abrupte manier eindigde hier het avontuur waar we samen vol enthousiasme aan waren begonnen.

Stichting Marjan Rens

Na het overlijden van Marjan hebben we de stichting Marjan Rens opgericht. In eerste instantie ondersteunden we met de stichting zowel antropologisch onderzoek naar "culturen op grote hoogte" en kleinschalige ontwikkelingsprojecten van en voor vrouwen in het hooggebergte. Sinds dit jaar richten we ons met name op (feministisch) antropologisch onderzoek, bijvoorbeeld in de vorm van reisbeurzen voor studenten of een bijdrage in een publicatie. Samen met LOVA reiken we elke 2 jaar de LOVA/Marjan Rens scriptieprijs uit. In de afgelopen 15 jaar hebben we met de stichting 70 onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten kunnen steunen voor een bedrag van ruim € 80.000,-. De meeste ontwikkelingsprojecten werden uitgevoerd in de Himalaya en het Andesgebergte.

Voor meer informatieover de stichting zie: http://www.stichtingmarjanrens.nl.

Verhalen uit Nepal

Tijdens ons verblijf in Nepal legde ik wat van onze impressies vast in korte verhalen. Over het leven in "ons" dorp Dunai, boodschappen doen, over de politiek en verkiezingen in Nepal, enz..

Door het overlijden van Marjan is ons verblijf in Nepal een dramatische gebeurtenis geworden. Tegelijkertijd was het ook een kleurrijke tijd met veel herinneringen.